ANR Timis Caras Severin


Pagina principala Prezentare Rolul nostru Servicii Foto Contact
Consiliul Director
Adunarea Generala
Evenimente
Finantare
Concurs SAH si TABLE
Newsletter
Filiale teritoriale
Calendar activitati 2017
Statut filiala
Bilete auto
Legea 448Asociatia Nevazatorilor din Romania
Filiala Interjudeteana
Timis - Caras Severin
Strada Independentei nr 9
Timisoara 300207
Tel/Fax: 0256 275 484
Tel: 0356 435 993
Web-site: www.anrtimiscaras.ro

str. Petru Maior nr.2 bl.800 camera 139
RESITA
Tel/Fax: (+40)255 220 700
Adrese utile:
Rodica FUCIU
social@anrtimiscaras.ro
culturasport@anrtimiscaras.ro

Ardelean Marioara Andreea
caras@anrtimiscaras.ro

» Servicii

Servicii

La sfarsitul anului 2010  filiala detinea un numar de 922 membrii  ,in judetul Caras Severin, si 3108 membrii in judetul Timis, toti beneficiari de indemnizatii lunare, mai putin minorii. Intocmirea dosarelor de drepturi conform Legii 448 /2006 se face de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, dar conform Protocolului de colaborare din 28.05.2004 si Asociatia Nevazatorilor din Timisoara intocmeste dosare de drepturi. Aceste dosare sunt predate, de reprezentantul asociatiei, (pe baza de proces verbal) in termen de 5 zile lucratoare, la  DGASPC Timis -Biroul Nevazatori.  Deasemenea achitarea acestor indemnizatii lunare se face tot de catre DGASPC Timis , din luna ianuarie anul curent.  In prezent indemnizatia lunara a nevazatorilor incadrati in gradul I (unu) - deficienta functioanala grava- este de 202 lei,  iar la gradul  II(doi)- deficienta functioanala accentuata este de 166 lei , suma fixa pentru ingrijire  pentru cei asimilabili gradului I(unu) de invaliditate care nu sunt si pensionari asigurari sociale pentru pierderea capacitatii de munca gradul I( unu) este de  461 lei,(din luna ianuarie la plata in februarie 2011 va fi de 510 lei)  membrii care au dreptul la un asistent personal trebuie sa opteze fie pentru aceasta suma fie pentru angajarea unui asistent personal. Intrucat facilitatile pentru telefon, radiotv odata cu aparitia legii 448/2006 au fost eliminate in functie de grad persoanele cu handicap beneficiaza de un buget personal complementar in suma fixa de 91 lei gradul grav si 68 lei gradul  accentuat.Membrii minori care nu beneficiaza de alocatie de stat la o alta institutie pot beneficia de alocatie majorata cu 100% si bugetul personal complementar in functie de grad. Deficientii de vedere sunt copii , adulti si batrani care au sau nu au familii, ponderea cea mai mare ocupand-o batranii care de la o anumita varsta dobandesc boli de vedere cum sunt cataracta , glaucomul sau foarte frecvente in ultimul timp retinopatiile diabetice, deasemenea persoane cu vicii de refractie -miopii si hipermetropii. La copii si tineri aceste boli sunt congenitale sau provin din cauza unor traumatisme, a miopiilor mici , medii sau mari .
Batranii sunt in general pensionari si provin din toate mediile si paturile sociale.
Pe langa serviciile de protectie sociala, asociatia sprijina membrii sai in petrecerea timpului liber prin organizare de concursuri cultural educative sau sportive; prin punerea la dispozitie a bibliotecii in scrisul Braille si a fonotecii cu "carte vorbita", prin organizare de cluburi ( sah , a cercului de lectura, atletism, popice) pentru toti membrii care doresc sa participe.
Dorinta personalului este sa atraga cat mai multi membrii in aceste activitati dar cum marea majoritate face parte din  populatia  varstnica iar copii sunt cooptati in procesul de invatamant, ramane disponibila o parte foarte redusa .
Beneficiarii serviciilor de protectie sociala sunt in general multumiti , unii doresc mai multe ajutoare materiale , altii doresc mai multe servicii administrative cum ar fi repartizarea locuintelor, gasirea unui loc de munca, sprijin in instalarea unor posturi telefonice, sprijin  in rezolvarea diverselor probleme personale de mare sau mica importanta ( completarea unor formulare cerute de administratia blocului in care locuiesc, scrierea in scris obisnuit a unor scrisori adresate  persoanelor  vazatoare, etc.). Nevazatorii incadrati in gradul I(unu) de invaliditate care necesita ingrijire permanenta din partea altei persoane beneficiaza de acest drept, si unele din problemele enuntate mai sus sunt rezolvate pentru aceasta categorie de persoane.